+603 2603 7700
EN BM

PKS Perlu Menilai Semula Strategi Perniagaan

KUALA LUMPUR : 19 Mei 2023

SME Bank menggesa PKS untuk menilai semula strategi perniagaan untuk kekal berdaya saing dalam iklim ekonomi semasa, berikutan normalisasi dasar monetari oleh Bank Negara Malaysia (BNM) kepada 3.00%. Langkah BNM sebahagiannya disebabkan oleh permintaan domestik yang berdaya tahan di mana keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara berkembang melebihi arah aliran sejarahnya, pada 5.6% tahun ke tahun (YoY) pada suku pertama (1Q) 2023.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SME Bank, Datuk Wira (Dr.) Aria Putera Ismail mengulas, “Memandangkan keputusan kadar dasar semalaman (OPR) bertujuan untuk mengawal inflasi semasa ekonomi berkembang, OPR yang lebih tinggi seharusnya menggalakkan tabungan, mengurangkan pengambilan risiko yang berlebihan dan pelaburan spekulatif. Normalisasi OPR kepada 3.00% telah menarik balik rangsangan monetari yang bertujuan untuk menangani krisis COVID-19.”

“Di segmen PKS, pengembangan kukuh diperhatikan dalam permohonan pembiayaan (S1 2023: 21.1% YoY berbanding S4 2022: -0.1% YoY), yang menandakan bahawa permintaan PKS untuk pembiayaan masih sihat. Memandangkan pendirian dasar monetari sekarang adalah sedikit akomodatif dan menyokong ekonomi, PKS yang menghadapi cabaran daripada kos pembiayaan yang lebih tinggi harus mengkaji semula strategi perniagaan mereka untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti. Ini mungkin termasuk mengurus kos operasi, meneroka aliran hasil baharu, mempelbagaikan pangkalan pelanggan mereka atau menggunakan strategi harga baharu ," tambah Datuk Wira (Dr.) Aria.

Lynette Lee, Ketua Pakar Ekonomi SME Bank mengulas, “Bagi prestasi KDNK S1 2023, semua sektor mencatat pertumbuhan positif, disokong oleh permintaan domestik yang kukuh. Walaupun aktiviti dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan telah melepasi paras purata pra-pandemi 2019, 5 daripada 17 sektor sub-perkhidmatan masih ketinggalan, iaitu makanan dan minuman, hartanah dan perdagangan borong. Momentum pemulihan bagi industri berkaitan pelancongan dijangka berterusan memandangkan peralihan berterusan dalam penggunaan daripada barangan kepada perkhidmatan. Walaupun pertumbuhan ekonomi pada tahun 2023 akan masih didorong oleh permintaan domestik yang berdaya tahan, PKS perlu berwaspada dan tangkas kerana kami menjangkakan sedikit penyederhanaan dalam trajektori pertumbuhan yang bergerak ke hadapan di tengah-tengah tekanan luar yang semakin meningkat, permintaan yang semakin berkurangan dan kesan asas yang tinggi dari tahun lepas. ”

SME Bank bersama anak syarikat kami, Centre for Entrepreneur Development and Research Sdn. Bhd. (CEDAR) bersedia untuk memberikan khidmat nasihat perniagaan menyeluruh dan sokongan kewangan untuk membantu PKS mengharungi perubahan dalam iklim ekonomi semasa.

Untuk maklumat lanjut mengenai program SME Bank, hubungi Pusat Khidmat Pelanggan kami di 03-26037700 atau e-mel