+603 2603 7700
EN BM

Indeks Sentimen PKS 2H2023 Mencerminkan Ketahanan dan Keyakinan Dalam Landskap Perniagaan

23 Januari 2024

KUALA LUMPUR: 23 Januari 2024 – SME Small Medium Enterprise Development Bank Malaysia Berhad ("SME Bank") telah menerbitkan keputusan terkini daripada Tinjauan Sentimen PKS bagi separuh tahun kedua 2023, yang menunjukkan trajektori positif untuk Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) dengan landskap perniagaan menunjukkan daya tahan dan keyakinan yang berterusan. Tinjauan itu mempamerkan pandangan penting tentang sentimen dan jangkaan pemilik perniagaan merentas pelbagai sektor.

Presiden/Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SME Bank, Datuk Wira (Dr.) Aria Putera Ismail mengulas, “Kami berbesar hati untuk berkongsi bahawa Indeks Sentimen PKS baru-baru ini mendedahkan sedikit peningkatan daripada 52.9 pada separuh tahun pertama kepada 53.5 pada separuh tahun kedua. Ini menandakan bahawa perusahaan kecil dan sederhana terus menunjukkan daya maju dan daya tahan yang positif. Adalah baik untuk melihat bahawa pemilik perniagaan mengekalkan pandangan yang positif, menunjukkan daya tahan dan kebolehsuaian ketika mereka mengharungi landskap ekonomi yang mencabar. Hasil tinjauan ini mengukuhkan lagi kepercayaan terhadap potensi dan daya tahan komuniti perniagaan kami. SME Bank kekal komited untuk menyokong dan memperkasakan PMKS dalam perjalanan mereka ke arah kemampanan pertumbuhan dan kejayaan.”

KDNK terkini PMKS Malaysia telah menunjukkan pertumbuhan teguh sebanyak 11.6%, mengatasi pertumbuhan KDNK negara keseluruhan sebanyak 8.7% pada 2022, menonjolkan sumbangan besar PMKS kepada pengembangan ekonomi.

Mohammad Azam Ahmad, Ketua Pegawai Risiko Kumpulan SME Bank berkata, “Memandangkan prestasi PMKS pada 2022 melebihi paras pra-pandemik pada 2019, kita dapat melihat peningkatan ketara sumbangan PMKS kepada KDNK daripada 37.4% pada 2021 kepada 38.4%, dengan nilai tambah melonjak daripada RM520.0 bilion pada 2021 kepada RM580.4 bilion.”

Beliau juga menambah bahawa ini adalah masa yang sesuai untuk menilai semula strategi perniagaan dan pendekatan pengurusan risiko. "Berdasarkan arah aliran positif dalam Indeks Sentimen PKS dan landskap perniagaan yang sentiasa berubah, kami menggalakkan pemilik perniagaan untuk mengurus dan mengurangkan risiko secara proaktif untuk meningkatkan daya tahan. Penyediaan strategi pengurusan risiko yang teguh boleh membantu perniagaan merentasi ketidaktentuan dan berkembang maju dalam keadaan ekonomi yang dinamik.”

Berikut ialah beberapa sorotan utama Indeks Sentimen PKS untuk 2H 2023:

Keyakinan Perniagaan Diutamakan

Walaupun menghadapi cabaran, keyakinan perniagaan tetap utuh. Lebih separuh daripada responden (66%) meramalkan peningkatan dalam hasil, manakala 64% menjangkakan pertumbuhan dalam keuntungan dalam tempoh 6 hingga 12 bulan akan datang. Terutamanya, subsektor perkhidmatan, terutamanya kewangan (91%) yang tidak termasuk aktiviti bank perdagangan, dan pendidikan (78%), menonjol dengan pandangan positif sejajar dengan jangkaan landskap ekonomi yang lebih baik pada tahun akan datang. Perniagaan bersaiz mikro dan besar lebih positif, dengan jangkaan jualan dan keuntungan lebih tinggi berbanding separuh pertama 2023.

Cabaran dan Harapan

Persekitaran kos tinggi kekal menjadi kebimbangan bagi PMKS, dengan majoriti (88%) menjangkakan kos meningkat dalam tempoh 6 hingga 12 bulan akan datang. Sentimen ini amat ketara dalam subsektor perkhidmatan seperti ICT, utiliti, dan makanan dan minuman. Responden juga mengakui kesan mendalam inflasi (98%) terhadap prestasi perniagaan mereka.

Di samping itu, perubahan dalam dasar kerajaan (88%) dilihat memberi kesan, termasuk subsidi yang disasarkan, ketidaktentuan politik dan keperluan kawal selia seperti pematuhan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus Korporat (ESG), pematuhan cukai dan undang-undang buruh.

Perancangan Tenaga Kerja Strategik

Selaras dengan pemulihan ekonomi, 67% PMKS merancang untuk mengembangkan tenaga kerja mereka dalam tempoh 6 hingga 12 bulan akan datang. Terutamanya, trend ke arah pengambilan pekerja bukan sepenuh masa meningkat, menunjukkan keutamaan untuk fleksibiliti dalam menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran.

Perbezaan dalam fokus merentas saiz perniagaan

Majoriti responden ingin menumpukan perhatian kepada penambahbaikan penjenamaan serta strategi pemasaran mereka. Walau bagaimanapun, perniagaan besar dan sederhana lebih menumpukan pada pengembangan (92% daripada perniagaan bersaiz besar) dan transformasi digital (72% daripada perniagaan bersaiz sederhana). Ini sejajar dengan 80% perniagaan bersaiz sederhana yang menunjukkan bahawa transformasi digital memberi kesan kepada prestasi perniagaan mereka serta 85% perniagaan besar yang paling optimistik tentang jualan dan keuntungan mereka.

Rizab Tunai dan Pembiayaan Alternatif

Walaupun majoriti (66%) masih mempunyai rizab tunai selama lebih daripada 6 bulan, trend berubah di mana sebahagian responden (36%) yang mempunyai penimbal tunai selama lebih daripada setahun telah berkurangan secara mendadak, berbanding separuh tahun pertama 1H (50%). Walaupun begitu, hanya 44% daripada responden mencari pilihan pembiayaan alternatif, mencerminkan penurunan mendadak daripada separuh pertama. Sektor dengan rizab tunai yang lebih rendah juga meneroka perkongsian, kerjasama dan merundingkan syarat pembayaran dengan pembekal untuk mengurangkan cabaran kewangan.

Memandang ke hadapan, Indeks Sentimen PKS separuh tahun kedua 2023 menegaskan daya tahan PMKS yang di tengah-tengah ketidaktentuan ekonomi. Maklumat berharga yang diperoleh daripada indeks ini akan berfungsi sebagai sumber strategik untuk perniagaan dan pihak berkepentingan, memperkasakan mereka untuk mengharungi cabaran dengan cekap dan memanfaatkan peluang dalam landskap perniagaan yang semakin berkembang.

Laporan penuh Indeks Sentimen PKS 2H2023 yang diterbitkan oleh SME Bank boleh didapati di www.smebank.com.my/en/sme-sentiment-index. Untuk maklumat lanjut mengenai SME Bank dan program yang tersedia, hubungi 03 – 2603 7700 atau e-mel kepada [email protected].