+603 2603 7700
EN BM

Jom Xcess SME Bank Pacu Pertumbuhan Usahawan Di Sabah


Kota Kinabalu: 28 Mei 2024 – SME Bank telah menganjurkan program jaringan pelanggannya, Jom XCESS di Sabah, bagi memperkukuh dan menyokong usahawan tempatan dan memacu pertumbuhan ekonomi wilayah. Program ini memberi usahawan di Sabah peluang yang berharga melalui sesi perkongsian, perundingan, dan interaksi langsung dengan wakil dari SME Bank.

Datuk Ewon Benedick, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), menghargai sokongan teguh SME Bank terhadap usaha keusahawanan di Sabah. "Komitmen kukuh kerajaan untuk mencapai matlamat Dasar Keusahawanan Nasional 2030 terbukti melalui sokongan kami terhadap inisiatif seperti Jom XCESS," katanya. "Kerjasama antara SME Bank dan KUSKOP mencerminkan dedikasi bersama untuk memperkasa usahawan dan memacu pertumbuhan ekonomi di Sabah. Program ini adalah penting dalam menawarkan platform kondusif untuk dialog dan kerjasama untuk mewujudkan persekitaran perniagaan yang berkembang di Sabah, dan kami sangat menghargai peranan SME Bank dalam usaha ini”.

Datuk Wira (Dr.) Aria Putera Ismail, Presiden Kumpulan/Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank Malaysia, menekankan impak besar SME Bank di rantau ini. "Pada tahun 2023, Pusat Wilayah Sabah SME Bank dan Pusat Perusahaan di Kota Kinabalu dan Tawau meluluskan 118 permohonan pembiayaan, dengan jumlah keseluruhan RM162 juta. Angka-angka ini menunjukkan peranan penting SME Bank dalam menyediakan sokongan kewangan kepada usahawan Sabah di dalam pelbagai sektor."

Di program tersebut, YB Ewon Benedick turut menyampaikan cek bernilai RM420,000 kepada 30 peserta program SME Bank iTEKAD ISHRAF dari Sabah, dengan kehadiran Dato' Muslim Hussain, Pengerusi SME Bank. Program intervensi berimpak tinggi ini membantu komuniti perniagaan B40, khususnya usahawan 'Asnaf', dalam meningkatkan perniagaan dan status sosioekonomi mereka dari penerima Zakat kepada pembayar Zakat. Di samping itu, dua peserta program Upward Migration menerima plak penghargaan atas pencapaian mereka dalam meningkatkan jualan, keuntungan, kapasiti eksport, sumber tenaga kerja dan teknologi untuk perniagaan yang lestari.

Selain daripada bantuan kewangan, SME Bank menawarkan rangkaian program yang komprehensif untuk meningkatkan kapasiti dan daya saing usahawan. The Centre for Entrepreneur Development and Research (CEDAR), anak syarikat SME Bank, telah memberi impak positif kepada lebih daripada 80,000 individu melalui latihan dan bimbingan keusahawanannya.

Dengan menyediakan sokongan kewangan dan pembangunan, SME Bank terus memainkan peranan penting dalam memacu pembangunan ekonomi yang lestari di Sabah dan Malaysia. Ketahui lebih lanjut mengenai program dan inisiatif SME Bank di www.smebank.com.my, Facebook SME Bank, atau hubungi Pusat Panggilan Pelanggan SME Bank di 603-26037700.