previous arrow

Pembuatan - Jualan Tahunan < RM300,000 ATAU Pekerja < 5

Perkhidmatan & Sektor Lain - Jualan Tahunan RM300,000 ATAU Pekerja < 5

SMALL ICONKecil

Pembuatan - Jualan Tahunan RM300,000 < RM15 juta ATAU Pekerja Dari 5 hingga < 75

Perkhidmatan & Sektor Lain - Jualan Tahunan RM300,000 < RM3 juta ATAU Pekerja Dari 5 hingga < 30

MEDIUM ICONSederhana

Pembuatan - Jualan Tahunan RM15 juta ≤ RM50 juta ATAU Pekerja Dari 75 hingga < 200

Perkhidmatan & Sektor Lain - Jualan Tahunan RM3 juta ≤ RM20 juta ATAU Pekerja Dari 30 hingga < 75

KUALA LUMPUR: 23 Mei 2022 – Seiring semakan Kadar Dasar Semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) baru-baru ini, SME Bank menyemak semula Kadar Pembiayaan Asas (BFR) sebanyak 25 mata asas menjadi 6.45% berkuat kuasa 1 Jun 2022.

Presiden Kumpulan / Ketua Pegawai Eksekutif SME Bank (Dr.) Aria Putera Ismail berkata, “Kali terakhir pihak Bank menyemak semula BFR adalah pada 17 Julai 2020 dengan kadar 6.20%. Tempoh pembiayaan pelanggan kekal tidak berubah manakala jumlah ansuran akan disemak sewajarnya.”

(Dr.) Aria mengulas, “Sokongan kepada PKS terus kukuh apabila negara mencatatkan pertumbuhan ketara dalam pengeluaran pembiayaan modal kerja sebanyak 21.2% pada S1 2022. Di SME Bank, kami mengambil pendekatan proaktif untuk mengurangkan kesan semakan OPR terhadap PKS. Pelbagai kemudahan pembiayaan khusus sedia ada serta program pembiayaan yang diumumkan semasa Belanjawan 2022 seperti Dana Usahawan Muda 2.0 sebanyak RM100 juta, Dana Promosi IBS 2.0 sebanyak RM200 juta  dan Dana Permodalan Semula PKS sebanyak RM200 juta disediakan kepada PKS.”

Ketua Pegawai Perniagaan SME Bank, Nurbayu Kasim Chang berkata, “Syer pasaran SME Bank dalam kalangan Institusi Kewangan Pembangunan (IKP) yang menyokong PKS adalah ketara iaitu sebanyak 43.2%. Ini menunjukkan pendekatan yang diambil oleh SME Bank dalam menyediakan kemudahan kewangan dan sokongan bukan kewangan kepada PKS adalah berkesan dan memenuhi keperluan usahawan.”

Nurbayu menambah, “Siri jelajah Program SME Bank Jom Xcess 2022, yang menawarkan akses kepada kemudahan pembiayaan dan program pembangunan usahawan di enam wilayah di seluruh negara akan bermula di Kedah pada 1 Jun 2022 dan ia akan diteruskan sehingga November 2022. Program Jom Xcess 2021 SME Bank yang diadakan secara hibrid telah memanfaatkan lebih 2,800 peserta dan sehingga kini, SME Bank telah meluluskan pembiayaan berjumlah RM43.24 juta.”

SME Bank akan mengemas kini butiran lanjut mengenai siri jelajah Program SME Bank Jom Xcess 2022 di platform media sosialnya. Usahawan digalakkan untuk mengikuti platform ini bagi mendapatkan perkembangan terkini mengenai program pembangunan usahawan dan kemudahan pembiayaan terkini SME Bank. Layari laman web rasmi SME Bank di www.smebank.com.my atau hubungi Pusat Hubungan Pelanggan SME Bank di 03–26037700 untuk mendapatkan bantuan.

Applying for business financing is now easier with MySMEBank online application

APPLY NOW
custom_html