SME Sentiment Index 2023
SME Sentiment Index 2023
SME Sentiment Index 2023
October 2022 BFR
October 2022 BFR
Assets Link
Assets Link
Fraud Awareness
Fraud Awareness
previous arrow
next arrow

MICRO ICONMicro

Manufacturing - Sales turnover < RM300,000 OR Employees < 5

Services & Other Sectors - Sales turnover < RM300,000 OR Employees < 5

SMALL ICONSmall

Manufacturing - Sales turnover RM300,000 < RM15mil OR Employees: From 5 < 75

Services & Other Sectors - Sales turnover RM300,000 < RM3mil OR Employees: From 5 < 30

MEDIUM ICONMedium

Manufacturing - Sales turnover RM15mil ≤ RM50mil OR Employees: From 75 < 200

Services & Other Sectors - Sales turnover RM3mil ≤ RM20mil OR Employees: From 30 < 75

Upcoming Events

No upcoming event

 

PETALING JAYA: SME Bank merekodkan satu lagi terbitan Sukuk Kelestarian menerusi proses penetapan harga yang mencatatkan permintaan sebanyak RM536 juta, melebihi jumlah awal yang disasarkan iaitu RM300 juta.

Presiden Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr. Aria Putera Ismail berkata, Sukuk Kelestarian tersebut berjaya menetapkan harga terbitan pada kadar keuntungan kompetitif sebanyak 4.04 peratus walaupun berdepan dengan persekitaran pasaran yang mencabar.

Katanya, sukuk itu menerima permintaan yang baik daripada institusi pembiayaan tempatan, syarikat pengurusan dana dan insurans serta syarikat pelaburan berkaitan kerajaan.

“Ini sekali gus menandakan tahap keyakinan yang tinggi daripada komuniti pelaburan terhadap keupayaan SME Bank untuk memenuhi mandatnya dalam membimbing dan membangunkan perusahan kecil dan sederhana (PKS),” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, Ketua Perbendaharaan, Mohd. Nazri Abu Samah berkata, hasil daripada terbitan tersebut akan digunakan untuk membiayai projek berkaitan Alam Sekitar, Tadbir Urus Sosial (ESG). 

“Selain itu, SME Bank juga dapat menawarkan penyelesaian pembiayaan yang lebih inovatif untuk perusahaan kecil dan sederhana. 

“Program Sukuk Wakalah jaminan bukan kerajaan SME Bank ini telah diberi penarafan AAA oleh Malaysian Rating Corporation Bhd. dan juga standard Emas, penarafan tertinggi untuk rangka kerja Sukuk Kelestarian agensi penarafan itu,” ujarnya.

SME Bank kini sedang dalam proses penerimagunaan ESG secara menyeluruh dan komprehensif dalam operasinya.

Bank itu juga dalam tahun kedua pelaksanaan Pelan Hala Tuju Kemapanan Tiga Tahun yang mana tumpuan menginstitusikan budaya ESG di seluruh bank dan mewujudkan kesedaran ESG secara maksimum dengan pelanggan dan menetapkan Rangka Kerja Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) yang komprehensif dan tersendiri. – UTUSAN

Source : Utusan Malaysia Online, 26 July 2022

Applying for business financing is now easier with MySMEBank online application

APPLY NOW
CONTACT US
Contact Us:
Menara SME Bank,
Jalan Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur

Tel: +603 2603 7700